Athens Program

ATHENS 2020 video 
 

Created in 1997, the ATHENS Network (Advanced Technology Higher Education Network / SOCRATES) is made up of 14 European technological universities and nine ParisTech Graduate Schools of Engineering, which coordinates the programme.
 
The principal goal of the Network is to facilitate the exchange of students, teachers and researchers from major European technological universities and to participate together under European technological development and training programmes.
 
One of the Network's first and most particular actions concerns the organisation of an intensive programme of coursework taught at each member institution during one or two sessions in November and March. This activity is called the ATHENS week. Every year there are about 150 different intensive courses in English, French or Spanish. 
 
 

 

Call for Applications for BME students for the upcoling courses: HERE 

 

Incoming students: For further information, please click HERE.

 

Partners:
 

Aristotle University of Thessaloniki

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Czech Technical University in Prague

Delft University of Technology

Instituto Superior Tecnico Lisboa

Istanbul Technical University

KU LeuvenUniversité Catholique de Louvain

Norwegian University of Science and Technology

ParisTech

AgroParisTech

Arts et Métiers ParisTech

Chimie ParisTech

École des Ponts ParisTech

ENSTA ParisTech

ESPCI ParisTech

Institut d'Optique Graduate School

MINES ParisTech

Télécom ParisTech

Politecnico di Milano

Technische Universität München

Technische Universität Wien

Universidad Politecnica de Madrid

University Politehnica of Bucharest

Warsaw University of Technology


 

ATHENS HÁLÓZATRÓL

 

 

A BME 2001 és 2015 közötti tevékenységéről az alábbi honlapon tájékozódhatnak: http://tutor.nok.bme.hu/sandwich/general/athenshonlap.htm
 

2016 januárjától a BME ATHENS koordinátora dr. Moson Péter helyett Fekete Dóra nemzetközi koordinátor, a Rektori Kabinet Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság munkatársa.

 

2016 márciusában a BME nem tartott kurzust, tekintettel a március 15-i Nemzeti Ünnepre. Egyetemünkről 23 hallgató utazott ki, a két legnépszerűbb úti cél Milánó és Leuven volt.

 

2016. június 17. - A program újonnan kinevezett központi koordinátora Sophie Leban, a Mines ParisTech-ből. Az esedékes közgyűlést ebben az évben a BME szervezte. Az eseményről rövid összefoglaló az egyetem honlapján olvasható: http://www.bme.hu/hirek/20160708/Ujra_a_BME-n_tartotta_kozgyuleset_az_ATHENS?language=hu

Főbb témák:

- értékelési rendszer egységesítése

- a szervezet honlapjának korszerűsítése

- hallgatói fotópályázat meghirdetése

 

2016. november 12-19. - A BME három kurzust hirdetett meg. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő BME 4 és BME 8 mellett a BME 10 (Bioethanol production – process design aspects) kurzus is elindult. Mindhárom kurzusunkra többszörös volt a túljelentkezés, összesen 79 bejövő hallgató érkezett hozzánk, a kimenő hallgatók száma 12 volt.

 

2016. december 9-én került sor az éves közgyűlésre Párizsban.  A két legfőbb téma a novemberi kurzusok értékelése és a program 20. évfordulós ünnepségének szervezése volt, melyre 2017 decemberében kerül majd sor. Ezen kívül felmerült a partneregyetemek közötti további együttműködés lehetősége, az ERASMUS Strategic Partnership keretein belül; a részletek kidolgozása további egyeztetéseket igényel.  

 

2017. március 11-18. – 10 kiutazó hallgatónk körében a két legnépszerűbb úti cél Prága és Madrid volt. Saját kurzust nem hirdettünk meg, tekintettel a március 15-i Nemzeti Ünnepre.

 

2017. június 9. – A közgyűlést a TU Wien rendezte, melyen fő témák a jelentkezési honlap átalakítása és az ATHENS szervezet 20. évfordulós ünnepségének szervezése voltak.  A novemberi részképzésre a kurzusok meghirdetése június végére várható, a BME kimenő és bejövő hallgatókra is készül.

 

2017. november 11-18. - Ismét meghirdettük a két legnépszerűbb BME kurzust (Budapesti Duna hidak, ill. Műemlék épületek felújítása), melyre összesen 60 fő érkezett. Kiutazó hallgatóink többsége a Leuven-i Katolikus Egyetem kurzusain vett részt.

 

2017. december 14-15-én a szokásos éves közgyűlés mellett ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg a szervezet fennállásának eddigi 20 évéről. Az eseményen több rektor, rektorhelyettes, ATHENS kurzusvezető oktató és hallgató is képviselte a partneregyetemeket. Az ünnepségen aláírásra került szándéknyilatkozatban a résztvevő intézmények megerősítették tagságukat és vállalták színvonalas szakmai háttér biztosítását a jövőre nézve is. Közös célkitűzésként fogalmazódott meg az oktatók mobilitásának elősegítése, valamint az együttműködések erősítése az egyetemek között, az ATHENS programon kívül is.   
 

2018. március 17-24. – A márciusi részképzésre ismét utaztak BME hallgatók, legtöbben Varsóba és Milánóba. Intézményi szinten célkitűzésünk erre az évre a BME kurzuskínálatának bővítése és a kiutazó hallgatók számának növelése.
 

2018. június 8. – A közgyűlést a Cseh Műszaki Egyetem rendezte Prágában. A 20. évfordulós ünnepségen kitűzött hosszútávú célok mellett több aktuális kérdésről esett szó: Új tagként csatlakozott a szervezethez a Bukaresti Műszaki Egyetem, a novemberi részképzésre 4 kurzust hirdetnek meg. Elindult az új jelentkezési honlap, a novemberi részképzésre már ezen keresztül lehet jelentkezni: https://register.athensnetwork.eu/ Itt a hallgatók már nem csak intézményre, hanem szakterületre szűrve is tudnak kurzust választani. Általános cél a kimenő hallgatók létszámának növelése, összhangban a meghirdetett kurzusok résztvevői létszámával.
 

2018. november 17-24. – Egy BME kurzus került meghirdetésre, a rendkívül népszerű BME 4 (Budapesti Duna hidak), melyre 30 hallgató érkezett 13 partneregyetemről. Kimenő hallgatóink körében a legnépszerűbb úti cél Prága volt.

2018. december 14. – Éves közgyűlés Párizsban. A novemberi részképzés statisztikája mellett fő téma a lehetséges közös kurzusok létrehozása a partneregyetemek között.  

2019. március 16-24. – Az utóbbi évekhez képest rekord számú, 32 BME hallgató utazott ki partnereinkhez. A legnépszerűbb úti cél Milánó és Leuven volt. Bejövő hallgatóknak szóló kurzust ebben az időszakban nem hirdettünk.

2019. június 7. – Közgyűlés Münchenben, a Technische Universität München szervezésében. Főbb témák: a jelentkezési honlap értékelése, valamint a sajnos egyre növekvő lemondások megelőzése. Az ATHENS program eddigi, kurzusszervező munkája mellett a partnerek között előkészítésre került két Európai Egyetem konzorcium kialakítása is, IDEAL és EELISA néven. Az EELISA konzorciumban a BME is részt vesz.

2019. november 16-24. – Bejövő hallgatók részére két kurzust hirdettünk meg. A kezdetek óta nagy népszerűségnek örvendő BME 4 (Duna hidak) mellett a GTK által meghirdetett új BME 11 (Fenntartható üzleti modellek) kurzusra is nagy volt az érdeklődés. Összesen 62 hallgatót fogadtunk ebben az időszakban. Kiutazó hallgatóink (12 fő) körében Párizs volt a legnépszerűbb úti cél.

2019. december 13-án rendezte meg az éves közgyűlést a Mines ParisTech. Főbb témák: a 21. század igényeihez és a fenntarthatósághoz igazodva elektronikus kurzusigazolások bevezetése az eddig használatos papíralapú helyett, valamint a kurzusokra érkező beutazó hallgatók szállásproblémájának megoldása. Több jó példa mellett a BME által évek óta folyatott szállásfoglalási rendszert is követendő példaként említették. A ParisTech-ben bekövetkező szervezeti változások miatt 2020-tól a Télécom Paris (korábban Télécom ParisTech) és az ENSTA Paris (korábban ENSTA ParisTech) nem vesznek részt az ATHENS szervezet munkájában. Több partnerintézmény jelezte, hogy személyi változások miatt a márciusi időszakban nem tud kurzust hirdetni. Emellett kitörő örömmel fogadták, hogy a BME, hosszú idő óta először két kurzust is tervez a márciusra (BME 8 és BME 11).

2020. március 14-22. – A tervezett kurzusok a COVID-19 vírus miatt lemondásra kerültek minden partnernél, a kiutazásokat felfüggesztettük.

2020. június 5. – A tervezett közgyűlést Bukarest helyett, a COVID-19 vírus miatt online tartottuk. Hosszas mérlegelés után, a fennálló vírushelyzet miatt a 2020. novemberi ATHENS időszak törlése mellett döntöttünk, megelőzve a márciusban előfordult késői lemondásokat. Terveink szerint a 2020. decemberi közgyűlést és a 2021. márciusi kurzusokat már szeretnénk élőben megtartani, erről várhatóan november folyamán döntünk.