CEEPUS

CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) mobilitási program

A közép-európai felsőoktatási csereprogramról 1993-ban Budapesten állapodtak meg az alapító országok (Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) oktatási miniszterei, azzal a céllal, hogy a felsőoktatás területén segítse és támogassa a hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a közép- és kelet-európai, majd az évek során bekövetkezett jelentős bővülésnek köszönhetően a nyugat-balkáni térségben. 2011-ben elkezdődött a CEEPUS III. szakasza, melyben a program kiemelt figyelmet fordít a kutatási tevékenységek, közös doktori programok támogatására.

A hatályos jogszabályok teljes szövege ezen az oldalon érhető el.

Az oktatási és képzési megállapodás célja a tagországok egyetemei között a minél szorosabb együttműködés hallgatói, oktatói mobilitásokra, rövid szakmai kirándulásokra, nyári egyetemen való részvételre, kutatási tevékenységekre, valamint közös diplomát nyújtó programokra fordítható ösztöndíjrendszer működtetésével. A program működési keretét a tagországok által felajánlott ösztöndíjhónapok adják. Az aktuális tanévet megelőzően a CEEPUS Miniszteri Konferencián rögzítik az egyes országok által a fentiekben meghatározott célokra biztosított mobilitási keretet. Mivel minden ország a beérkező ösztöndíjasai részére nyújt támogatást, az ösztöndíjak mértéke országonként változó. A támogatási összegek a Központi CEEPUS Iroda honlapján (www.ceepus.info) olvashatók, az egyes országzászlókra kattintva.

Jelenlegi tagországok: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

A tagországok mindegyikében található egy országos hatáskörű, a program országos koordinációjáért felelős Nemzeti CEEPUS Iroda (NCO). Magyarországon ezt a feladatot a Tempus Közalapítvány látja el. A CEEPUS Magyarországi Iroda honlapja: https://tka.hu/palyazatok/114/ceepus

A CEEPUS hálózat az a szervezeti keret, amelyben elsődlegesen a hallgatók és oktatók mobilitása megvalósul, de lehetőség van hálózaton kívüli – freemover – mobilitásra is.

Nyertes hálózatok a 2023/2024-as tanévben

HR-0108-17-2324

Concurrent Product and Technology Development -Teaching, Research and Implementation of Joint Programs Oriented in Production and Industrial Engineering

GPK

PL-0007-19-2324

Metronet - network for novel measuring and manufacturing technologies

GPK

RS-0065-18-2324 Intelligent Automation for Competitive Advantage VIK

RS-0304-16-2324

Technical Characteristics Researching of Modern Products in Machine Industry with the Purpose of Improvement Their Market Characteristics and Better Placement on the Market

KJK

RS-1011-09-2324

Fostering sustainable partnership between academia and industry in improving applicability of logistics thinking (FINALIST)

KJK

CZ-1503-04-2324 (Umbrella)

Development of Computational Thinking

(There is available incoming mobility transfer at this moment for this University.)

VIK

SI-1313-06-2324 (Umbrella)

Autonomous Mobility for all

(There is available incoming mobility transfer at this moment for this University.)

KJK

CEEPUS HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA

OKTATÓI MOBILITÁS HÁLÓZATBAN - HÁLÓZATON KIVÜL FREEMOVER STÁTUSZBAN

HALLGATÓI MOBILITÁS HÁLÓZATBAN - HÁLÓZATON KIVÜL FREEMOVER STÁTUSZBAN