GY.I.K. tanulmányi részképzés

ÁLTALÁNOS

Több információ: https://nki.bme.hu/ERASMUS/RESZKEPZES/2023_24

⦿ Az előzetes eredmények alapján ösztöndíjat nyertem. Mi a teendőm ezek után? Azoknak, akiknek nem közeli a kinti jelentkezési határidő, egyelőre nincs teendőjük. Meg kell várniuk a végleges eredményeket.

Akinek a fogadóintézmény jelentkezési határideje korábbi, mint a végleges eredményeket közzétételének időpontja, azoknak most elsősorban a külföldi fogadó egyetem felé vannak teendői: jelentkezés fogadó intézmény által meghatározott módon. A BME Erasmus Iroda felé történő adminisztrációról az ösztöndíj-fizetésről és az Erasmus státusszal kapcsolatban a végleges eredmények megjelenése után tájékoztatunk mindenkit.

Kiutazási előtti teendők

⦿ Mi a nomináció? A nomináció során küldjük el a fogadó intézmények részére a BME-n nyertes hallgatók adatait. Ezzel többek között igazoljuk a fogadó intézmények felé, hogy a nominált hallgató a megkötött kétoldalú Erasmus szerződés keretében utazik ki, így jogosult mindenre, amelyet az Erasmus státusz biztosít számára.

⦿ Mit kell tennem amíg nem nomináltak? Tájékozódjon a fogadóintézmény honlapján a jelentkezési határidőről és azzal kapcsolatos teendőkről szükséges dokumentumokról és kezdje el beszerezni őket, ezzel is előrébb lesz.

⦿ A fogadó intézmény azt írta, hogy még nem kapta meg a nominációmat. Mi a teendőm? Ebben az esetben haladéktalanul értesítsen minket emailben. (erasmus@bme.hu)

⦿ A jelenkezési határidő nagyon közeli, félő, hogy nem érnek ki a papírjaim addig. Mit tegyek? Nagyon fontos, hogy a fogadó intézménynek többsége a jelenkezési határidejét nagyon komolyan veszi. Így mindenképpen kerülendő a fent leírt helyzet, ugyanis határidőn túl beérkezett jelentkezéseket nem kötelesek elfogadni. Ha mégis bekövetkezik, javasoljuk, hogy a teljes jelentkezési anyagot küldje ki a határidő előtt szkennelve emailben azzal megjegyzéssel, hogy máe postára adta, de nem biztos benne, hogy megérkezik határidőre.

⦿ A fogadóegyetem "Transcript of Records"-ot kér jelentkezéshez. Hogy tudom ezt igényelni? Adja be a 027 Neptun kérvényt andol nyelvű törzslapkivonat igénylésére. Ezt a KTH fogja kiállítani és hitelesíteni. Az Erasmus Iroda nem hitelesíthet hallgató által kinyomtatott transcriptet. Amennyiben nincs kikötve a hiteles dokumentum, a Neptunba angol nyelven belépve egyénileg kinyomtathatóak az eddigi eredmények https://kth.bme.hu/page/123 

⦿ A fogadóintézmény azt írta, hogy 2 évnél nem régebbi nyelvvizsgabizonyítványt fogadnak el. Vagy nyelvismeretről kér igazolást. Mi a teendőm? Mutssa be a nyelvvizsga bizonyítványát az E épület 9. emelet 7. szobában Szatmári Gabriellánál (szatmari.gabriella@gtk.bme.hu), aki kiállítja az igazolást. Minden nap 9-16 óra között.

⦿ Mikorra várható a szerződéskötés? A támogatási szerződés aláírására várhatóan július-augusztus folyamán kerül sor őszi kiutazás esetén; november - december folyamán tavaszi kiutazás esetén digitálisan.

⦿ Nomináltak az egyetemre, jelentkeztem és megkaptam az „Acceptance letter”t. Most mit kell tennem? Május vége körül egy kérvényben befogjuk kérni az adatokat a szerződéshez. Ezzel kapcsolatosan fog kapni egy e-mailt az Erasmus irodától.

⦿ Kicsit tanácstalan vagyok szállás ügyben. Kihez tudok fordulni segítségért, hol érdemes keresgélnem? Ajánlott felkeresni a fogadóintézmény városának ESN csoportját (Elérhetők emailen, Facebookon, Instagramon általában), ők tudnak általában segíteni abban, hogy az adott városban hol érdemes, és hol nem érdemes szállást keresni. (Szokott lenni minden tanévnek egy ESN Facebook csoportja, ahol a hallgatók gyakran tesznek közzé szálláskereső bejegyzéseket.) Érdemes még megnézni, hogy az adott fogadóintézménynek van-e kollégiumi lehetősége, általában az szokott a legolcsóbb, legmegbízhatóbb megoldás lenni.

Illetve az alábbi oldalak még hasznosak lehetnek:

www.erasmusu.com

www.housinganywhere.com

www.spotahome.com

 

Learning Agreement

⦿ Hol tudok hozzáférni az Online Learning Agreementhez? Az alábbi oldalon: https://learning-agreement.eu/

⦿ Hogyan tudok belépni? Többféle lehetőség van a belépésre, akinek működik az eduid az preferáltan azt használja, akinek nem, a google is tökéletes.

⦿ Hogy kell ki tölteni a Learning Agreement-et (Before Mobility, During Mobility/Changes to the Learning Agreement)? Segédlet

⦿ Kit írjak a responsible person at the Sending Institution részhez? A kari koordinátorukat írják be. https://nki.bme.hu/node/6135

⦿ Kit írjak a contact person at the Sending Institution részhezDemjén Dalma (erasmus@bme.hu; +36 1 463 2452)

⦿ Kivel kell aláíratnom? A kari Erasmus koordinátorával.

⦿ Mit kell tennem, ha az alábbi hibaüzenetet kaptam az Online Learning Agreement kitöltésekor:

"The Higher Education Institution you selected is not ready to exchange the Online Learning Agreement via the Erasmus Without Paper Network as of yet. Please refer to your mobility coordinator for advice on the next steps."

Akik ezt a hibaüzenetet kapták az OLA-tól nekik a hagyományos papír alapú LA-et kell kitölteni.

https://nki.bme.hu/sites/default/files/Erasmus_tanulmanyi_mobilitas/Tanulmanyi_dokumentumok/learning_agreement_for_studies_ka131_2023.docx

⦿ Mi az az ECTS? European Credit Transfer and Accumulation System. A rendszerről bővebben ITT olvashat. A BME osztályozási rendszer ECTS megfeleltetése (TVSz alapján) ITT található.

⦿ Mit kell beírnom a Learning Agreement B tablázatba? A B tablázatba az "A" táblázatban jelzet kurzusok itthoni megfelelőit kell be írni, vagyis azokat a kurzusokat, amelyeket kreditbeszámítással a partneregyetemen fog teljesíteni. Ha nem talál ilyent, szabadon válaszhatóként is el tudja ismertetni a kint elvégzett tárgyakat. Ehhez segítség a honlapon megtalálható segédlet.

⦿ Hány kreditet kell elvégeznem a fogadóegyetemen a mobilitásom alatt? 15 kredit teljesítése kötelező. (Néhány egyetem azt kéri, hogy jelentkezéskor vegyen fel 20 vagy 30 kreditet, de az Erasmus ösztöndíj szempontjából a lényeges, hogy abból 15-t teljesítsen).

⦿ Hány kreditet kell elfogadtatnom itthon a kint teljesített kreditekből? Amennyiben nem végzős hallgató (tehát nem a mobilitás félévében abszolvál) 10 kredit elismertetése kötelező. Ezt szabadon választható tárgyakként megteheti. 

Hosszabbítás

⦿ Szeretnék hosszabítani, hogy kell? Ammenyiben őszi félévre nyert, de maradni szeretne tavaszra is, vagy mobilitását meg szeretné hosszabbítani, ki kell tölteni a Hosszabbítási kérelem.

⦿ Hosszabbítottam, akkor is kell feltölteni záródokumentumokat? Ha hosszabbított akkor kérjük, hogy akkor is töltse fel a záródokumentumokat az őszi szemeszterről. A tavaszi szemeszter érintő dokumentumokat mobilitásának tényleges zárónapját követő 4 héten belül töltse fel (kivéve az EU Surveyt ami, ha később érkezik, nem probléma).

Zárás/075b Kérvény

⦿ Mikor kell benyújtani a 075b kérvényt miután vége van a mobilitásomnak és hazajövök? 4 héten belül miután haza érkezik. Másképpen vissza kell fizetni az ösztöndíjt.

⦿ Hogy kell elfogadtatni tárgyakat? Tárgy elfogadási kérdésekkel forduljon a kari koordinátorához. Lista